Говорот на Ципрас

Во проодлжение следи интегралниот текст на говорот што во грчкиот парламент го одржа премиерот Ципрас на 25.јануари 2019. Забелешка за преводот: Google Translate не може да се носи со финесите, падежите и сленгот на современиот грчки јазик. Ова е доста преработена верзија, можеби не 100% прецизна, но сепак мислам дека …

Писмо до еден Индус

Што да се прави? На кој начин да се бориме против неправдата? Како да им се спротивставиме на оние што ни ја одземаат слободата? Барањето одговор на овие суштински прашања било актуелна тема откога постои човештовото. Кога едно вакво вакво прашање стигнало до него од тогашната британска колонија Индија, Лав …

Не цмиздри, Христијан Мицкоски. УМРИ МАШКИ!

“Ако може, нека ме одмине оваа чаша“ Нема да те одмине, Христијан. Ниту јас можам да го носам твојот товар, ниту ти мојот. Чашата што е пред тебе е неподносливо горчлива, но ќе треба и ќе мора да ја испиеш самиот ти. Никој, ама апсолутно никој друг, не може да …

Наспроти 2019

Што направивме во 2018, и што ни остана да направиме за нанапред?   Овој блог започнав да го пишувам во јануари 2018. Поводот беше едноставен. Уште веднаш по завршетокот на локалните избори во октомври 2017, грозоморните најави на фашизираните идеологија што во наредните месеци  со неизмерна енергија ќе се наметне врз …

Највисоката понуда …

Јавно наддавање: се бара купувач кој ќе понуди највисока цена     Напомена: Сликава НЕ Е од македонскиот Парламент. Продавачот што ја води аукцијата, трговците со робови и робовите што се на продажба, НЕ СЕ народните избраници во македонскиот парламент. Сликата е од сосема поинаков историски контекст. “Секоја сличност со …

Онаа несреќна дијаспора

Приказната за тоа дека ако една жаба ја ставиме во сад со студена вода, и водата постепено ја загреваме, жабата нема да реагира и ќе остане да биде сварена жива, била повод за многубројни научни експерименти и испитувања. Интересен е резултатот што го регистрирал германскиот лекар Фридрих Голц во 1869 година: жаба, на …

Прекрасна зелена трева, само што не е вистинска. Пластика е.

“Астротурф“ е неологизам во англискиот јазик што означува еден релативно нов, специјализиран вид на политичка манипулација. Во лексикографскиот речник на Merriam-Webster, астротурфот е дефиниран како “организирана активност чија намера е да создаде лажна слика на широко и масовно спонтано движење кое поддржува или се спротивставува на дадена идеја, производ или личност, …

Премногу ниско одиш, Героски

Бранко Героски е влијателно име во македонското новинарство. Професионализмот му е принцип врз кој се темелат неговите резултати. Но, со секој изминат ден, се повеќе ги менува критериумите врз кои се има изградено себе си. Рамките на ретроградната антихумана идеја на која се чувствува обврзан да и служи се премногу …

Денко Малески: правото на силниот

Народите од Западна Европа се цивилизациски, културно, интелектуално и во било кој аспект воопшто, надмоќни во однос на народите од Источна Европа. Поради тоа, сосема нормално е источноевропските народи да им робуваат на западноевропските. Сосема оправдано е источноевропските народи да немаат право на подеднакво образование, здравство и квалитет на животот …

Јавна куќа „Јустинијан Први“

“ПРОФЕСИОНАЛНИОТ И ЛИЧНИОТ АВТОРИТЕТ СЕ ГРАДАТ ЦЕЛ ЖИВОТ, А СЕ ГУБАТ САМО ЕДНАШ.“ – Горазд Росоклија, на неговиот Фејсбук статус Со овие зборови професор д-р Горазд Росоклија ги стави на вистинското место повиците за психијатриска дијагноза на поедини политички ликови што одвреме навреме може да се чујат по социјалните мрежи. Негов …