Говорот на Ципрас

Во проодлжение следи интегралниот текст на говорот што во грчкиот парламент го одржа премиерот Ципрас на 25.јануари 2019. Забелешка за преводот: Google Translate не може да се носи со финесите, падежите и сленгот на современиот грчки јазик. Ова е доста преработена верзија, можеби не 100% прецизна, но сепак мислам дека …

Истражуваме, не препишуваме. Строго контролирано.

“Истражуваме, не препишуваме“ е мото на интернет порталот prizma.mk. Дека тоа не се празни зборови, сведочат повеќе истражувачки написи на овој портал. Еден од таквите написи е неодамна објавениот Пропагандната машинерија на Орбан влезе во Македонија. Автори на текстот се Мери Јордановска од Скопје и Мартон Наѓ од Будимпешта. Тема на написот …

Криминална приватизација на “прашањето за името“

Колумната на Горан Михајловски “Пазарење и ќарење“ е краток, но сепак целосен приказ на сржта на криминалната идеологија на врхушката која денес во Македонија ја има власта во свои раце. Пред дваесет и кусур години, националното богатство на Македонија е уништено, растурено, десеткувано. Деструкцијата на економијата и осакатувањето на животот на повеќе …