Наспроти 2019

Што направивме во 2018, и што ни остана да направиме за нанапред?   Овој блог започнав да го пишувам во јануари 2018. Поводот беше едноставен. Уште веднаш по завршетокот на локалните избори во октомври 2017, грозоморните најави на фашизираните идеологија што во наредните месеци  со неизмерна енергија ќе се наметне врз …

Највисоката понуда …

Јавно наддавање: се бара купувач кој ќе понуди највисока цена     Напомена: Сликава НЕ Е од македонскиот Парламент. Продавачот што ја води аукцијата, трговците со робови и робовите што се на продажба, НЕ СЕ народните избраници во македонскиот парламент. Сликата е од сосема поинаков историски контекст. “Секоја сличност со …

Онаа несреќна дијаспора

Приказната за тоа дека ако една жаба ја ставиме во сад со студена вода, и водата постепено ја загреваме, жабата нема да реагира и ќе остане да биде сварена жива, била повод за многубројни научни експерименти и испитувања. Интересен е резултатот што го регистрирал германскиот лекар Фридрих Голц во 1869 година: жаба, на …

Прекрасна зелена трева, само што не е вистинска. Пластика е.

“Астротурф“ е неологизам во англискиот јазик што означува еден релативно нов, специјализиран вид на политичка манипулација. Во лексикографскиот речник на Merriam-Webster, астротурфот е дефиниран како “организирана активност чија намера е да создаде лажна слика на широко и масовно спонтано движење кое поддржува или се спротивставува на дадена идеја, производ или личност, …

Премногу ниско одиш, Героски

Бранко Героски е влијателно име во македонското новинарство. Професионализмот му е принцип врз кој се темелат неговите резултати. Но, со секој изминат ден, се повеќе ги менува критериумите врз кои се има изградено себе си. Рамките на ретроградната антихумана идеја на која се чувствува обврзан да и служи се премногу …

Денко Малески: правото на силниот

Народите од Западна Европа се цивилизациски, културно, интелектуално и во било кој аспект воопшто, надмоќни во однос на народите од Источна Европа. Поради тоа, сосема нормално е источноевропските народи да им робуваат на западноевропските. Сосема оправдано е источноевропските народи да немаат право на подеднакво образование, здравство и квалитет на животот …

Јавна куќа „Јустинијан Први“

“ПРОФЕСИОНАЛНИОТ И ЛИЧНИОТ АВТОРИТЕТ СЕ ГРАДАТ ЦЕЛ ЖИВОТ, А СЕ ГУБАТ САМО ЕДНАШ.“ – Горазд Росоклија, на неговиот Фејсбук статус Со овие зборови професор д-р Горазд Росоклија ги стави на вистинското место повиците за психијатриска дијагноза на поедини политички ликови што одвреме навреме може да се чујат по социјалните мрежи. Негов …

Дијагноза: параноидна шизофренија

На приватниот договор меѓу Заев и Ципрас местото му е – да биде разгледуван во медицинските установи. Никако во парламентот. Благодарение на грчките медиуми, текстот на договорот, со сите свои небулози и бесмислици, од првата глупост до последниот идиотизам, ни е достапен да го прочитаме во целост и покрај желбата …

Истражуваме, не препишуваме. Строго контролирано.

“Истражуваме, не препишуваме“ е мото на интернет порталот prizma.mk. Дека тоа не се празни зборови, сведочат повеќе истражувачки написи на овој портал. Еден од таквите написи е неодамна објавениот Пропагандната машинерија на Орбан влезе во Македонија. Автори на текстот се Мери Јордановска од Скопје и Мартон Наѓ од Будимпешта. Тема на написот …

Тодор Петров

“Глушицата ги побарала за маж сонцето, ветерот, облакот и планинскиот врв, ама на крајот пак се омажила за глушец“ (Панчатантра) Во напнатата атмосфера околу лудачко-авантуристичките потфати на Зоран Заев да изврши етноцид врз Македонија, во лепезата разноразни реакции што ги слушаме, достојно место зазема и Тодор Петров. Како основач и …