Историски чекор назад, кон минатото

Круме, Блаже и Александар Колумна на Катерина Блажевска целиот текст може да го прочитате тука Катерина Блажевска е едно од најострите пера на македонската политичка анализа. Но, нејзината предност пред останатите, бескомпромисноста, се топи како мраз на сонце при обидот да напише пофалба за “компромисот“. Поточно, за евентуалниот “историски чекор“ кон …

Психолошки профил на летечкиот мајмун (корисниот идиот)

Отворено писмо до сите летечки мајмуни и корисни идиоти   Добредојде во реалноста. За тебе се знае си сигурност: сакаш да зборуваш за другите и да прекажуваш муабети. Исто така, познато е дека веруваш дека секогаш си во право, и дека она што го правиш е “помош“ и “грижа за другите“. …

Повторувањето е мајка на пропагандата

Македонија во секој случај   Бранко Героски, 11.јануари 2018 Целио текст може да го прочитате тука Во својот уреднички коментар, Бранко Героски ја изложува потребата да бидат повторени аргументите за, како што вели “компромисно решение на спорот со Грција“. Во типично негов, самобендисан и арогантен стил, се цитира себе и …

Лајното ќе мирисаше исто и со друго име

Ружата ќе мирисаше слатко и со друго име! Колумна од Мирослав Грчев објавена на 27.јануари 2018 Целит текст можете да го прочитате тука Еден од најострите критичари на груевизмот како кретенизација на здравиот разум, овојпат не е на  висина на својот интелект. Пропаѓа во ограниченоста на сопствениот видоглед, во еднодимензионално мислење …

Мудрости од малиот мозок

Тито Петковски: За компромисот и името колумна објавена на 25.јануари 2018 целиот текст можете да го прочитате тука Ветеранот на самоуправниот социјализам, Тито Петковски, е најсвежото засилување на екипата “летечки мајмуни“ (“корисни идиоти“) задожени со конкретни задачи да ја промовираат идејата да се избрише името Македонија. Макар да доста се …