Прекрасна зелена трева, само што не е вистинска. Пластика е.

“Астротурф“ е неологизам во англискиот јазик што означува еден релативно нов, специјализиран вид на политичка манипулација. Во лексикографскиот речник на Merriam-Webster, астротурфот е дефиниран како “организирана активност чија намера е да создаде лажна слика на широко и масовно спонтано движење кое поддржува или се спротивставува на дадена идеја, производ или личност, …

Премногу ниско одиш, Героски

Бранко Героски е влијателно име во македонското новинарство. Професионализмот му е принцип врз кој се темелат неговите резултати. Но, со секој изминат ден, се повеќе ги менува критериумите врз кои се има изградено себе си. Рамките на ретроградната антихумана идеја на која се чувствува обврзан да и служи се премногу …

Денко Малески: правото на силниот

Народите од Западна Европа се цивилизациски, културно, интелектуално и во било кој аспект воопшто, надмоќни во однос на народите од Источна Европа. Поради тоа, сосема нормално е источноевропските народи да им робуваат на западноевропските. Сосема оправдано е источноевропските народи да немаат право на подеднакво образование, здравство и квалитет на животот …

Јавна куќа „Јустинијан Први“

“ПРОФЕСИОНАЛНИОТ И ЛИЧНИОТ АВТОРИТЕТ СЕ ГРАДАТ ЦЕЛ ЖИВОТ, А СЕ ГУБАТ САМО ЕДНАШ.“ – Горазд Росоклија, на неговиот Фејсбук статус Со овие зборови професор д-р Горазд Росоклија ги стави на вистинското место повиците за психијатриска дијагноза на поедини политички ликови што одвреме навреме може да се чујат по социјалните мрежи. Негов …

Дијагноза: параноидна шизофренија

На приватниот договор меѓу Заев и Ципрас местото му е – да биде разгледуван во медицинските установи. Никако во парламентот. Благодарение на грчките медиуми, текстот на договорот, со сите свои небулози и бесмислици, од првата глупост до последниот идиотизам, ни е достапен да го прочитаме во целост и покрај желбата …

Истражуваме, не препишуваме. Строго контролирано.

“Истражуваме, не препишуваме“ е мото на интернет порталот prizma.mk. Дека тоа не се празни зборови, сведочат повеќе истражувачки написи на овој портал. Еден од таквите написи е неодамна објавениот Пропагандната машинерија на Орбан влезе во Македонија. Автори на текстот се Мери Јордановска од Скопје и Мартон Наѓ од Будимпешта. Тема на написот …

Тодор Петров

“Глушицата ги побарала за маж сонцето, ветерот, облакот и планинскиот врв, ама на крајот пак се омажила за глушец“ (Панчатантра) Во напнатата атмосфера околу лудачко-авантуристичките потфати на Зоран Заев да изврши етноцид врз Македонија, во лепезата разноразни реакции што ги слушаме, достојно место зазема и Тодор Петров. Како основач и …

Ништо не е заборавено, Орданоски!

Ленинград 1942   Ова потсетување на ужасните страдања низ кои имаат поминато луѓето од Ленинград во Втората светска војна му е посветено на Сашо Орданоски, но не само нему, туку и на сите останати современи вљубеници во нацистичката идеологија за “повисока“ и “подолна“ раса, како и на се погласните и …

Код: “Монструм”

Приказна прва 1.мај 2012: на само две недели по убиствата кој Смилковското Езеро, Гордана Јанкуловска победоносно ја запозна јавноста дека рано утрото  со математичка прецизност е изведена антитерористичка акција во која 800 припадници на силите на безбедноста имаат неутрализирано и лишено од слобода група од 20 радикални исламисти “кои војувале во Авганистан …

Путин пред порти!

Специјалната војна Руската опомена дека зачленувањето на Македонија во НАТО негативно ќе се одрази врз руско-македонските односи, во многу наши медиуми беше дочекана на нож: Нано Ружин: “Русија … тешко ја прифаќа реалноста дека една православна држава може да влезе во клубот на Алијансата” Бранко Героски :“предупредувањето од Москва коинцидира со …