Те чадат со лајно, и ти велат “темјан е“!

“С неба па у ребра“, минатава недела медиумскиот простор беше буквално преплавен од женски ликови кои паѓаат во екстаза пред харизмата, нобеловската хуманост, и “епохалната политичка мудрост“ на Зоран Заев. Комично, зарем не? Сепак, играта не е така наивна како што на прв поглед изгледа. Зад лакрдијата, има и нешто …

Кант му е, двор му е.

Во неговата најнова колумна, Денко Малески пишува: “Денес, се повикувам на Емануел Кант да ни помогне да излеземе од моралниот и правниот хаос во кој западна македонското општество“ За потсетување: Денко Малески редовно го цитира Кант кога сака себе си да се прикаже како морална величина каква што не е. …

Нобелова награда за злоба

Повод за овој коментар се зборовите на министерот за надворешни работи Никола Димитров: “Чувстувувам тенденција Преспанскиот договор да се внесе во води во кои тој не навлегува, во малцински прашања. Има напад врз него во Грција дека отвора малцински прашања и има напад овде кај нас, дека на некој начин …

Историјата е нашата душа

На 25.јануари грчкиот парламент го ратифицира договорот од Преспа Во жестоката расправа посебно место имаше настапот на премиерот Ципрас. Во грчките медиуми неговиот говор беше оценет како “историски“. Македонските медиуми пак, му посветија внимание само на еден мал дел од овој говор – делот каде што Ципрас ги спомнува Граѓанската …

Говорот на Ципрас

Во проодлжение следи интегралниот текст на говорот што во грчкиот парламент го одржа премиерот Ципрас на 25.јануари 2019. Забелешка за преводот: Google Translate не може да се носи со финесите, падежите и сленгот на современиот грчки јазик. Ова е доста преработена верзија, можеби не 100% прецизна, но сепак мислам дека …

Писмо до еден Индус

Што да се прави? На кој начин да се бориме против неправдата? Како да им се спротивставиме на оние што ни ја одземаат слободата? Барањето одговор на овие суштински прашања било актуелна тема откога постои човештовото. Кога едно вакво вакво прашање стигнало до него од тогашната британска колонија Индија, Лав …

Не цмиздри, Христијан Мицкоски. УМРИ МАШКИ!

“Ако може, нека ме одмине оваа чаша“ Нема да те одмине, Христијан. Ниту јас можам да го носам твојот товар, ниту ти мојот. Чашата што е пред тебе е неподносливо горчлива, но ќе треба и ќе мора да ја испиеш самиот ти. Никој, ама апсолутно никој друг, не може да …

Наспроти 2019

Што направивме во 2018, и што ни остана да направиме за нанапред?   Овој блог започнав да го пишувам во јануари 2018. Поводот беше едноставен. Уште веднаш по завршетокот на локалните избори во октомври 2017, грозоморните најави на фашизираните идеологија што во наредните месеци  со неизмерна енергија ќе се наметне врз …

Највисоката понуда …

Јавно наддавање: се бара купувач кој ќе понуди највисока цена     Напомена: Сликава НЕ Е од македонскиот Парламент. Продавачот што ја води аукцијата, трговците со робови и робовите што се на продажба, НЕ СЕ народните избраници во македонскиот парламент. Сликата е од сосема поинаков историски контекст. “Секоја сличност со …

Онаа несреќна дијаспора

Приказната за тоа дека ако една жаба ја ставиме во сад со студена вода, и водата постепено ја загреваме, жабата нема да реагира и ќе остане да биде сварена жива, била повод за многубројни научни експерименти и испитувања. Интересен е резултатот што го регистрирал германскиот лекар Фридрих Голц во 1869 година: жаба, на …