Путин пред порти!

Специјалната војна Руската опомена дека зачленувањето на Македонија во НАТО негативно ќе се одрази врз руско-македонските односи, во многу наши медиуми беше дочекана на нож: Нано Ружин: “Русија … тешко ја прифаќа реалноста дека една православна држава може да влезе во клубот на Алијансата” Бранко Героски :“предупредувањето од Москва коинцидира со …

Законот го истуркавте… Çka tash?

Без многу патетика и горчина, Џабир Дерала се соочува со топењето и бледнеењето на сопствените илузии дека по промената на власта, нешто навистина се има променето кај нас. “Македонија останува грдо место за живеење. На кој сакате јазик.” пишува тој во својата колумна “Законот го истуркавте… Çka tash?” Место да биде …

Криминална приватизација на “прашањето за името“

Колумната на Горан Михајловски “Пазарење и ќарење“ е краток, но сепак целосен приказ на сржта на криминалната идеологија на врхушката која денес во Македонија ја има власта во свои раце. Пред дваесет и кусур години, националното богатство на Македонија е уништено, растурено, десеткувано. Деструкцијата на економијата и осакатувањето на животот на повеќе …

Да ти го забодам осилото – тоа е мојата природа

Басна за жабата и шкорпијата     Покрај една широка и длабока река, шкорпијата се мислела како да помине на другиот брег. Во близината здогледала една жаба, и и рекла: – Те молам, качи ме на грбот и однеси ме на другата страна од реката. – Не можам. Ти си …

Плачи и тепај

Повод: “Омразата што не разјадува“ од Елеонора Каранфиловска Ратклиф.             Елеонора е погодена од тоа што, од страна на организаторите на протестите “Ние сме Македонија“ досега нема осуда на, како што вели,  “варварскиот чин на палење на фотографијата на премиерот на РМ“. За да биде …

Честитки до Заев

Честитки до Заев. За еден ден успеа да го собере она што МПЦ го растура веќе две децении. Долг е патот од крајот на деведесеттите години до денес.  Македонската заедница во Австралија, од една од најбројните, најактивните и најпроминентни групи, полека, постепено е претворена во безгласна, речиси невидлива, дезорганизирана и …

Терапија на чист и студен воздух

Честитки до Сашо Орданоски за концизниот и луциден приказ на сржта на она што се случува во Македонија денес. Многу значи кога личност од негов масштаб јавно настапува со силни аргументи во поддршка на протестите: “Протестирањето е нешто што на македонската демократија насушно и е потребно, не само затоа што …