Онаа несреќна дијаспора

Место пролог: Ако една жаба ја ставиме во сад со студена вода, и водата постепено ја загреваме, жабата нема да реагира и ќе остане да биде сварена жива. Со многубројни научни експерименти и испитувања е потврдено дека оваа приказна е само тоа – приказна. Сепак, интересен е резултатот што го …

Денко Малески: правото на силниот

за професорот Денко Малески, словенскиот идентитет е потребна и доволна причина за нашата немоќ и неспособност, за оправданоста на тоа да ни биде ускратено правото да имаме своја историја, и за нашата подредена и потчинета положба во однос на “западните демократии“ …

Истражуваме, не препишуваме. Строго контролирано.

Во македонските медиуми кои се под чадорот на БИРН има солиден тим што со жар и емоции, доследно и упорно, ја одработува оваа фашистичка идеологија: Сашо Кокаланов и Ѕвездан Георгиевски од призма.мк, Ерол Ризаов и Слободанка Јовановска од независен.мк, не би се срамеле и во Златна Зора да се!

Ништо не е заборавено, Орданоски!

Ленинград 1942 Ова потсетување на ужасните страдања низ кои имаат поминато луѓето од Ленинград во Втората светска војна му е посветено на Сашо Орданоски. И не само нему, туку и на сите останати современи вљубеници во нацистичката идеологија за “повисока“ и “подолна“ раса, па и на се погласните и поарогантни …

Законот го истуркавте… Çka tash?

“законов за јазици, истуркан по цена на уште поделби и омраза, не е веќе правно прашање, туку е изроден во примитивно орудие во рацете на оние што сакаат без труд и посветеност, со заобиколување на законите, да ја задржат моќта“ пишува Џабир Дерала …

Пораката на Пабло Пикасо

Написот “Пораката на Зорба“ од Катерина Блажевска е интересен обид, на притисоците за менување на името Македонија да им се даде хуманистичка димензија. Обид, решавањето на таканаречениот “спор за името“ да се посматра како чекор кон зближување, пријателство, соработка и заедничка иднина. Како поткрепа на својата идеја, Катерина Блажевска ги …